میری امی کے یخنی پُلاؤ کی ترکیب

Here is the recipe of my mums yummiest yakhni pulao ever. We have grown up on this authentic punjabi pulao while living in the city of biryani. Yes, Karachi main reh k pulao se pyaar kartay kartay biryani walay hogaye magar ab bhi is pulao ki takkar ki koi biryani nahi.

image
Moms made Yummiest Yakhni Pulao

I am not a itnay chamach ye and itnay chamach wo wali recipe lover. I love to learn techniques and its perfectly described by my Zain, my sister.

P.S. Best Yakhni pulao is made with beef with bones, some fat and marrow. Nothing as good as a marrow and fat wala pulao. Yum.

Some Pro Tips.

https://twitter.com/hinasafi/status/586190559452213248

https://twitter.com/hinasafi/status/479276355398287361

https://twitter.com/hinasafi/status/394785129857839104

https://twitter.com/hinasafi/status/289748196962480129

Bon appetite!!

zainiisstaan

ایک ململ کے کپڑے میں زیرہ, لونگ, دار چینی, الائچی, کالا زیرہ, سفید زیرہ, لہسن اور سونف ڈال کر پوٹلی بنا لیں. مرغی , بکرے یا گائے کے گوشت کو حسبِ ضرورت پانی میں پوٹلی اور نمک کے ساتھ ابال لیں کہ گوشت گل جائے . یہی پانی یخنی کے طور پر استعمال ہوگا.
الگ پتیلی میں پیاز کو تیل یا گھی میں گولڈن براؤن کر لیں . دھیان رہے کہ تیل یا گھی بہت کم نہ ہو. اب اس میں ثابت ہری مرچیں ڈال دیں اور پانی کا چھینٹا دیکر ڈھک دیں تاکہ پیاز اپنا رنگ چھوڑ دے.
نمک , (آلو) اور ابلا ہوا گوشت ملا کر تھوڑا سا بھونیں اور چاولوں کی مقدار سے ایک تہائی زیادہ یخنی ملا کر ایک اُبال آنے دیں. اب اس میں صاف اور پہلے سے بھیگے ہوئے چاول ملائیںں . اب چاولوں کو دم پر رکھ دیں اود دس سے پندرہ منٹ…

View original post 47 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s